20.11.06

Nye utfordringer; på utstilling!

11. november stilte Troja i valpeklassen (6 - 9 mnd) på Orkdal hundeklubbs høstutstilling. I mange dager i forveien trente vi på å springe med utstillingskobbel og på å stå pent. Troja tok det hele på strak arm, mens hundeføreren var nervøs, til tross for god mental oppbacking. Dommeren Leif-Hermann Wilberg var streng hørte vi rykter om på forhånd - noe som ikke gjorde saken bedre. Kritikken inneholdt både positiv og litt mindre positiv tilbakemelding, bl.a.:"Middels stor, noe spe. Bra hals og overlinje. (Noe med ørene jeg ikke klarer å tyde.) Står noe overbygget. Litt kort overarm. Bra pelsanlegg, normale tegn. Velbåret hale. Men ble BIR da...

Grattis med 1/2 års dagen 29.10.06!

På tur i marka

Å bo slik til at vi lett kommer oss ut i Trondheims kjempefine bymark er et privilegium for både folk og dyr. Rundt Kobberdammen er det kjekt å gå tur, og når vi kommer hit setter vi oss ned en liten stund og tenker på den store jegeren i Romsdalen som fiksa de avkappa hjorteføttene tidligere i høst :-)

Hva en tollermage tåler...

Til tross for rikelig tilgang på et fòr til over 40 kroner per kg og mange vanlige godbiter som griseører, greenis og lignende har Troja i tillegg spist gress, blomster, blomsterløk, bærbusker, ved, bark, lyng, sauemøkk, hestemøkk, røyskattskit, appelsinskall, deler av en kam, deler av en oppvaskbørste og fyrstikker. Alt dette uten mageproblemer! I tillegg er hun veldig nøye med tannhygienen....

Å bruke nesen

Å trene Trojas luktesans begynte vi med veldig tidlig. Da vi hentet henne viste oppdretter Susanne oss hvor flink mor Stella var til å finne ting som Susanne "mistet" i skogen. Det er vanskelig å begripe hvor god en hunds luktesans er. Labratorieforsøk har vist at en trent hund kan finne igjen to sandkorn på en strand som er 500 meter lang, 50 meter og 50 centimeter dyp. I boka "Nesearbeid for hund" har jeg funnet mye inspirasjon og gode tips. Boka er skrevet av Anne Lill Kvam som bl.a. har trent hunder og hundeførere til søk etter landminer i Angola.

19.11.06

Sosialisering

Hvordan får du en trygg hund, som klarer å håndtere nye omgivelser, situasjoner og personer på en ok måte? Av det jeg leste før Troja kom er artiklene på siden www.wolfdog.no noe av det jeg har hatt mest nytte av. I artikkelen "The rule of 12" av Runar Næss får du konkrete råd og eksempler for hvordan du lager et sosialiseringsprogram for hunden din.

Vi klikker!

I august begynte livets harde realiteter, nemlig hundekurset! Vi valgte å melde oss på kurs i regi av Canis, med Marit Ingeberg som instruktør. Her brukes klikkermetoden. Det som kjennetegner denne måten å trene på er at hunden må være kreativ og selv tenke ut hva som vil lønne seg, at vi belønner hunden når den gjør noe riktig - og tar bort belønningen når den gjør feil, og at vi bruker en betinget forsterker (klikker) for å markere at hunden gjør det vi vil. Hvert klikk etterfølges raskt av en godbit. Kurset var artig og lærerikt, og Troja ble superflink på innkalling! I tillegg begynte vi bl.a. å trene på sitt, ligg, sitt på avstand, bli, vente på værsågod, hilse pent (dvs. med alle fire beina på bakken), og selvfølgelig gå pent i bånd! Det siste er imidlertid veeeldig vanskelig! Bokanbefaling for den klikkerinteresserte: "Klikkertrening for din hund" av Morten Egtvedt og Cecilie Køste.

Også for de tobeinte

Er hytta det beste stedet. Særlig i slutten av juli, når myggen har roa seg ned litt, multemyrene er bugnende, vi får hyggelig besøk, og det er klart for dessert.

Hytta = yndlingsplassen

Massevis av spennende lukt, fjellvann og bekk, høyt gress, springe fritt, eller ligge i hengekøya... Fordelen med å komme til nytt hjem akkurat når "flokken" starter ferien er åpenbar.

Stamtavla mi

Valg av navn

"Alle valper skal ha navn som begynner på T" fikk vi beskjed om av oppdretter Susanne. Etter idèmyldring i familien kom vi opp med Troja. I Caplex finner jeg følgende om Troja: Troja, gr. Ilion, lat. Ilium, oldtidsby i NV-Lilleasia, kjent fra Iliaden av Homer. Har vært bebodd siden 3000 f.Kr. I senantikken ble byen etter hvert fraflyttet og glemt. Utgravninger 1870—1938. Nye utgravninger 1987—92 har påvist en ytre bymur. Man mener derfor at Troja var mye større enn først antatt. Du har kanskje hørt om trojansk hest? Uttrykket stammer fra en krigslist under Trojanerkrigen da deler av den greske hæren gjemte seg inne i en trehest og på den måten lurte trojanerne som slepte hesten inn i byen. De greske soldatene åpnet byporten og Troja falt. Her i huset er det vi som har blitt erobret av en trojansk hund :-)

Nykommer på Byåsen

Under ripsbuskene er en trygg plass. Her er det skygge, og perfekt utsikt til resten av hagen..

Pent brukt bilbur


Nye folk, nye lukter, nytt bur, ny bil og på vei bort fra mamma til et nytt land! Er det rart man blir litt usikker? Etter en halvtimes kjøring klarte vi ikke mer, hylinga var intens... Og ja vi valgte en løsning som sikkert mange vil være uenige i, men der og da føltes det som det eneste rette. Ved siden av hverandre i baksetet tidde de bom stille, sovnet og var rolige hele veien. Tissa på hver eneste stopp (og de var det mange av) og ankom Trondheim i fin form sent en søndag kveld.

Kennel Awathea

St.Hans helga var den store avreisehelga hos Susanne og Tobbe på Kennel Awathea. Selv om det var bare 5 valper igjen da vi kom, var det såpass liv og røre at det var vanskelig å forestille seg hvordan det hadde vært da det var 11 små! Vi ble godt tatt imot, og gjestfritt hadde Susanne tilbudt overnatting. Tidlig neste morgen var vi avreiseklar, og skulle ha med ikke bare en, men to valper til Norge. Kullbroren TinTin skulle nemlig også til Trondheim.

On the Road

Tur/retur Trondheim - Skåne, det er langt det! Nærmere bestemt 220 mil ifølge ruteplanleggeren til http://www.viamichelin.com/ . St.Hans-helga var vi klare til avgang. Huset var klarert for valp, hagen var inngjerda, bilbur innkjøpt og på http://www.canis.no/ sine diskusjonssider hadde vi fått gode råd for hvordan vi skulle gjennomføre turen.

Men hvor får vi tak i en Toller?

Siden rasen ikke er av de mest vanlige i Norge, var det ikke bare enkelt å få tak i valp. Vi var i kontakt med oppdrettere som ville ha leveringsklare valper i det tidsrommet som var aktuelt for oss, men det var tydeligvis flere som hadde falt for Tolleren, for det var venteliste hos flere. Da vi attpåtil hadde bestemt oss for tispe, ble det ennå vanskeligere. Til slutt så vi over kjølen og helt sør i Sverige, på Kennel Awathea ble det født valper 29.april, der fikk vi reservert en tispe! Her ser du Troja 5 uker gammel.

Valg av rase

Det er utrolig mye å velge iblant når man skal gå til anskaffelse av hund! Vi hadde flere ”krav” til egenskaper ved rasen; den skulle ikke være så veldig stor, den skulle være en hund som tålte vind og vær, den skulle være aktiv og smart, og ikke minst den skulle være en vennlig familiehund. Vi hadde flere kandidater på lista, men da vi etter mye research kom over Nova Scotia Duck Tolling Retriever (populært kalt Toller)var det ingen tvil lenger – en sånn ville vi ha!
Det er skrevet mye om rasen, blant annet i Hundesport nr. 10/2006 der de har en presentasjon av alle retrieverrasene, og rasestandarden kan du lese hos http://www.nkk.no/

Kjøpe hund?

Vi fikk flere ulike reaksjoner hos familie og venner da vi begynte å snakke om å skaffe oss hund, og det var flere som kom med advarsler. Og her, som på mange av livets områder, var det sunt å møte litt motstand. Det fikk oss kanskje til å tenke over fordeler og ulemper en gang til og ta en ekstra prat oss imellom om hva det ville innebære av oppgaver og ansvar.
Andre igjen var veldig positive - blant annet kollegaer på jobb som var i samme modus :-) Og når ungene maser og lover på tro å ære å stille opp, og en selv har veldig lyst, ble valget tatt; vi skulle kjøpe hund!